Системи - LPG

Емко газ работи с утвърдени производители на газови системи, лидери и новатори в разработката на отделни компоненти и цялостни решения.

Газови автомобилни системи

Съществуват два вида автомобилни газови системи:
Конвенционални – горивото /пропан – бутан LPG или метан CNG/ се подава чрез смесител в дроселна клапа, след което преминава във всмукателния клапан и двигателните цилиндри. Използват се при модели автомобили до 1995 година с карбураторна или моноинжекторна система за подаване на гориво.
Газов инжекцион – имат микропроцесорен контрол при впръскване на горивото. Монтира се при съвременните двигатели с многоточково поетапно впръскване на горивото.
Газовият инжекцион може да работи с изпарена фаза /менан CNG или пропан – бутан LPG/ или течна фаза /пропан – бутан LPG/.
Когато системата работи с изпарена фаза, горивото преминава от газовата бутилка под налягане в редуктора, там в съотведствие с натоването на двигателя се редуцира налягането. От изпарената газ редуктора изстива, което налага нагряването му от охлаждащата течност на двигателя. Следващия етап е влизане на филтрирано гориво в инжекторна рейка. Инжекторната рейка се управлява от датчици намиращи се в миктопроцесорния блок.

Системите с газов инжекцион имат редица положителни характеристики:
прецизност при подаване на горивото
икономичност
сигурност
съхранява катализатора на колата
не намалява мощността на автомобила
горивото постъпва в двигатяля в газообразно състояне, като на отмива масления филм от стените на цилиндрите и не разрежда масло в картера, така се намалява износването на цилиндрите
не се образува нагар по буталата, клапаните и запалителните свещи
не се натрупват грешки в микропроцесорния блок
отговаря на  изискванията  на Евро 3, на Евро 4, на Евро 5
Недостатъци:
Монтирането на допълнителен резервоар за гориво намалява обема на багажника и увеличава масата на автомобила.
• Зареждането с гориво отнема повече време.


Системите използващи течна фаза на горивото LPI, все още нямат голяма популярност, като главен недостатък е твърде високата цена. LPI /Liquid Propane Injection/ е система, която може да се монтира на атмосферни и турбо двигатели и всички съвременни инжекторни двигатели, без да се променят първоначалните им характеристики
Системата е известна като BI FUEL или двойно горивна, като двата вида гориво са напълно независими едно от друго.

Втечненото газово гориво не се изпарява чрез изпарител, а се инжектира върху смукателните клапани на двигателя още в течната си фаза. Eфектa на изпаряващото се втечнено газово гориво в самия цилиндър резултира в по-добра степен на пълнене, по- висок КПД и в краен резултат повишена мощност на двигателя при запазен разход на гориво. Получава се ефект еквивалентен с ефекта на пълнене при турбо компресор тъй, като течната фаза на газта е с около 265 пъти по малък обем от газовата фаза. Заводските тестове показват, че при двигател 1600 см3, с мощност 100 к.с. увеличението на мощността с вградена LPI е от порядъка на 5 к.с. или с 5%.
Тъй като LPI-системата ползва управлението на оригиналната инжекционна система на двигателя, контролирана от компютъра ECU /Engine Control Unit/ на автомобила, всички първоначални характеристики на двигателя се запазват, а автомобилът освен това е вече безвреден за околната среда.

ROMANO

ROMANO

ROMANO